Fotografia kulinarna – jaki obiektyw? Zapewne każdy z nas widział kiedyś wspaniałe zdjęcia jedzenia. Widoczne są na przykład w reklamach popularnych sieci restauracji. W rzeczywistości są to jednak specjalne składniki przygotowywane na wędlinach. Jaki obiektyw najlepiej sprawdza się przy zdjęciach jedzenia? Jakich akcesoriów potrzebuję do fotografowania jedzenia? Czy dobre światło i nasza kreatywność mają znaczenie w praktyce? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w poniższych artykułach, do których lektury zapraszamy wszystkich zainteresowanych.
Podstawą jest ostry i jasny obiektyw
Jeśli chcemy rozpocząć swoją przygodę z fotografią kulinarną, to wcale nie musimy decydować się na wymianę sprzętu na najnowszy model, którego cena może sięgać czasem tysięcy złotych. Jeśli mamy klasyczną lustrzankę cyfrową lub nowoczesny bezlusterkowiec, który oferuje jakość obrazu do ISO 800, to z pewnością możemy pracować z tego typu zdjęciami. Jednak dopóki nie zmienimy aparatu, inwestycja w jasny obiektyw wydaje się lepszym rozwiązaniem.
Każdy producent jest w stanie dostarczyć nam okulary odpowiednie do fotografowania żywności. Jeśli jednak cena tych elementów jest zbyt wysoka, istnieją inne produkty, które mogą okazać się równie dobre. Ale dlaczego zakup nowego szkła jest tak ważny? Warto wspomnieć, że w fotografii kulinarnej najważniejsze jest to, aby szczegółowość zdjęć była ponadprzeciętna. W praktyce oznacza to, że obiektyw musi być ostry, bo liczy się każdy szczegół. Każdy dobry obiektyw powinien mieć krótką ogniskową, ale ważne jest, aby wykazać się kreatywnością.
Pewnie wiele osób zastanawia się nad tym, który obiektyw warto wziąć pod uwagę. Jak się okazuje, najlepsze są trzy grupy: jasne obiektywy zmiennoogniskowe ogólnego przeznaczenia, obiektywy makro i obiektywy stałoogniskowe. Pierwsza grupa to obiektywy o ogniskowej 17-50 mm. Jest to obiektyw najbardziej uniwersalny, gwarantujący jednocześnie zadowalającą wyrazistość ekspresji. Druga grupa to obiektywy stałoogniskowe. Uważane są za najostrzejsze okulary gwarantujące doskonałą jakość. Ich wadą jest to, że nie są zbyt wszechstronne, co dla wielu może być dość kłopotliwe.
Jakich akcesoriów potrzebuję do fotografii kulinarnej?
Wbrew pozorom fotografowanie jedzenia nie jest łatwym zadaniem. Zwykle, gdy fotografujemy jedzenie, używamy nieco dłuższych czasów naświetlania, jeśli jedzenie jest nieruchome. Jeśli więc zależy nam na ostrych kadrach i detalach, najbardziej logicznym rozwiązaniem wydaje się przymknięcie przysłony obiektywu. Wartości na f/11 powinny być w pełni zadowalające. To ustawienie, a jednocześnie niższa wartość ISO, jest gwarantowana przy dłuższych czasach naświetlania – do tego przyda się w miarę dobry statyw.
Na początek fotograficznej wyprawy, która jest uniwersalna, powinien wystarczyć wysoki statyw, który powinien kosztować około 200 zł. Jeśli jednak chcemy rozwijać się w branży fotograficznej, to warto pomyśleć o wysokim i wszechstronnym statywie. Jest to szczególnie ważne, jeśli fotografujemy jedzenie na dużym blacie. W zależności od wybranego statywu stosujemy nieco inne strategie robienia zdjęć.
Dlatego należy mieć świadomość, że statyw jest niezbędnym akcesorium, dlatego fotografia kulinarna powinna znaleźć się w zestawie. Oprócz statywu i obiektywu może być wymagane tło. Według ekspertów najbardziej prawdopodobny wydaje się winyl, ponieważ utrzymuje go w czystości. Ponadto system instalacji miał kilka problemów, co z pewnością jest zachęcające.
Światło i kreatywność — czy te czynniki mają znaczenie?
Bez względu na to, jaki sprzęt wybierzemy, o ile mamy odpowiednie światło i wykazujemy się ponadprzeciętną kreatywnością, możliwe jest robienie dobrych zdjęć. Tak naprawdę na dobre zdjęcie składa się wiele czynników, ale do najważniejszych należy piękno naczynia, dobre oświetlenie i kreatywność. Doskonałym przykładem jest świeżo upieczony domowy chleb. Najlepiej prezentuje się w stylu rustykalnym. Warto położyć chleb na blacie lub ewentualnie na stole i oprószyć mąką.
Serwetki można umieścić na tle. Jeśli to możliwe, źródłem światła powinno być prawdziwe słońce wpadające przez okno. Jeśli nie jest to możliwe, możemy użyć żółtego światła. W tym przypadku im prostsza aranżacja, tym lepszy efekt końcowy. Nieco inaczej wygląda to, gdy głównym obiektem zainteresowania jest burger. Można ją wtedy podać na talerzu – całość prezentuje się bardzo atrakcyjnie.